Proiect
INSTRUCȚIUNE
cu privire la organizarea alimentației copiilor și
elevilor în instituțiile de învățământ general
I.
Dispoziţii
generale
1.
Instrucţiunea
privind organizarea procesului de alimentaţie în instituţiile de învăţământ
general (în continuare Instrucțiunea) este elaborată în conformitate cu
prevederile legislației Republicii Moldova în domeniul alimentației.
2.
Obiectul prezentei
Instrucţiuni îl constituie organizarea alimentaţiei şi nutriţia
copiilor/elevilor din instituţiile de învăţământ general.
3.
Scopul
implementării Instrucţiunii este de a eficientiza procesul de alimentaţie în
instituțiile de învăţământ general şi de ameliorare a statutului nutriţional al
copiilor/elevilor, prevenirea intoxicațiilor alimentare, bolilor diareice
şi maladiilor netransmisibile.
4.
Obiectivele
organizării procesului de alimentaţie în
instituțiile de învăţământ general sunt:
a) stabilirea gradului de responsabilitate a tuturor
actanţilor implicaţi în procesul de alimentaţie în instituţiile de învăţământ
general;
b) oferirea unor repere metodologice clare de organizare
a alimentaţiei în instituţiile de învăţământ general.
c) asigurarea dreptului copiilor/elevilor la alimentație sănătoasă și echilibrată.
5.
Organizarea
procesului de alimentaţie în instituţiile de învăţământ general se axează pe
următoarele principii:
a) Principiul respectării dreptului la sănătate al
copilului/elevului;
b) Principiul asigurării condiţiilor optime pentru
organizarea alimentaţiei echilibrate și sănătoase;
c) Principiul corectitudinii şi transparenţei în
colaborarea instituţiei de învăţământ
cu furnizorii;
6.
Organizarea
alimentației copiilor și elevilor în instituțiile de învățământ general se
realizează în conformitate cu legislația Republicii Moldova și include un
complex de măsuri:
a) licitarea produselor alimentare;
b) recepționarea și păstrarea produselor alimentare în
strictă conformitate cu cadrul normativ existent;
c) planificarea nemijlocită a alimentației
copiilor/elevilor (elaborarea meniurilor perspective de 10 zile,
coordonarea acestora cu CSP teritorial, elaborarea meniurilor zilnice de
repartiție);
d) prepararea și livrarea
bucatelor copiilor/elevilor;
e) vitaminizarea bucatelor cu Vitamina C în perioada
februarie-mai;
f)
controlul zilnic
al calității
materiei prime recepționate și a bucatelor preparate , precum și a servicii acestora cu respectarea
rațiilor/porțiilor alimentare per copil/elev;
g) asigurarea bazei tehnico-materiale necesare confom
standardelor
stabilite;
h) respectarea cerințelor sanitaro-igienice;
i)
formarea
deprinderilor și culturii alimentației sănătoase la copii/elevi, precum și a eticii
de consum a hranei;
j)
profilaxia
intoxicațiilor alimentare și a bolilor infecțioase, precum și prevenirea
maladiilor netransmisibile;
k)
asigurarea și menținerea bazei
tehnico-materiale necesare bunei organizări a alimentației copiilor/elevilor;
l)
colaborarea cu structurile teritoriale de
control a organizării alimentației și cu reprezentanții legali ai copiilor/elevilor.
7.
Organizarea
alimentației copiilor/elevilor în instituțiile de învăţământ general se
efectuează doar cu acordul Centrelor de Sănătate Publică şi subdiviziunilor
teritoriale/municipale pentru siguranţa alimentelor, prin eliberarea de către
aceștia a Autorizației sanitare de funcționare şi a Autorizaţei
sanitar-veterinare de funcţionare a instituției de învăţământ nu mai târziu de
1 septembrie a anului în curs (Legea 221 din 19.10.2007 privind activitatea sanitar-veterinară,
HG 1209 din 08.11.2007 cu privire la prestarea serviciilor de alimentație
publică, anexa 4, pct.1, Legea nr.153 din 01.07.2016 pentru modificarea și
completarea unor acte legislative, Hotărârea Guvernului nr.21 din 29.12.2005,
„Cu privire la aprobarea și implementarea Regulilor și normativelor
sanitaro-epidemiologice de stat”, „Igiena instituțiilor de învăţământ primar,
gimnazial și liceal”, revizuite în conformitate cu Legea nr.424-XV din 16
decembrie 2004 privind revizuirea și optimizarea cadrului normativ de
reglementare a activităților de întreprinzător).
II.
Licitarea produselor alimentare pentru instituțiile de
învățământ general
8.
Autorităţile
administraţiei publice locale de nivelul I sau II, conducătorii instituţiilor
de învăţământ general, executori secundari de buget, organizează achiziţii
publice pentru procurarea produselor alimentare pentru şcoli şi grădiniţe prin publicarea anunţului de participare,
elaborarea caietului de sarcini (cu indicarea tipurilor și cantității de
produse alimentare, tipului de ambalaj și cantității
produselor în ambalaj, cu specificarea reglementărilor tehnice pentru diferite
produse alimentare, cu indicarea
timpului/graficului de livrare în instituție etc.), evaluarea ofertelor, organizarea concursului şi stabilirea câştigătorului/lor,
încheierea contractelor de achiziţie (Legea nr.131 din 03.07.2015 privind
achiziţiile publice).
9.
La licitaţie se respectă
cerinţele stipulate în „Recomandările-cadru pentru definirea calității
produselor alimentare admise pentru achiziții publice de produse în scopul
organizării alimentației în instituțiile educaționale”, elaborate de către
Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (în continuare ANSA).
10.
Agenţii economici
cu activitate în domeniul alimentar respectă cu stricteţe obligaţiile stipulate
în Legea nr. 78 din 18.03.2004 privind produsele alimentare, Legea nr.113 din
18.08.2012 cu privire la stabilirea principiilor şi a cerinţelor generale ale
legislaţiei privind siguranţa alimentelor, Hotărârea Guvernului nr.412 din
25.05.2010 pentru aprobarea Regulilor generale de igienă a produselor
alimentare.
11.
La etapa
selectării agentului economic furnizor de produse alimentare se recomandă a da
prioritate producătorilor autohtoni sau importatorilor autorizați
sanitar-veterinar, care sunt responsabili de certificarea naţională a
produselor alimentare şi deţin aceste certificate în original.
III.
Livrarea
produselor alimentare în instituțiile de învățământ general
12. În instituție zilnic, conform cererii prealabile a magazinerului/șefului
de producere, se livrează produse alimentare în cantitățile solicitate. Agenții
economici livrează instituției produse de calitate, în ambalajul
producătorului, cu indicarea clară a termenului de valabilitate de la data
producerii, îmbutelierii, fabricării (Legea nr. 78 din 18.03.2004 privind
produsele alimentare, art.13, 14).
13. Produsul alimentar preambalat corespunde indicatorilor de calitate,
inofensivitate și etichetare conform legislației sanitare (Legea nr. 10-XVI privind supravegherea de
stat a sănătății publice din 03.02.2009 și Hotărârii Guvernului nr. 996 din
20.08.2003 privind aprobarea normelor de etichetare a produselor alimentare și a
normelor privind etichetarea produselor
chimice și menaj).
14.
Agenții
economici livrează în instituții produse
alimentare în conformitate cu caietul de sarcini, respectând cu exactitate aceleași denumiri în toate certificatele de
însoțire.
15.
Agenții
economici livrează în instituții produse
alimentare, corespunzătoare prevederilor legislaţiei din domeniul alimentației:
reglementărilor tehnice, standardelor de firmă, etc.
16.
Produsele
alimentare sunt însoţite de acte ce confirmă provenienţa şi calitatea acestora:
a) certificat sanitar-veterinar F2 - pentru produsele de
origine animală (carne, peşte, miere, produse lactate, ouă) ;
b) certificat de inofensivitate - pentru produsele de
origine non-animală (legume, fructe, băcănie, cofetărie, etc.);
c) certificate de calitate și conformitate – pentru toate
tipurile de produse.
17.
Informaţia de pe
factura fiscală, certificate şi etichete este identică cu lotul de produse livrat.
18.
Certificatele sunt vizate de ştampila originală a
producătorului/ importatorului, care se păstrează la agentul economic, iar pe
copiile care însoțesc produsele alimentare în instituție se aplică ștampila
umedă a agentului economic.
19.
APL local sau DETS
din sectoare/raioane, instituţiile de învăţământ general, executori secundari
de buget, ce desfășoară licitații la livrarea produselor alimentare, coordonează caietul de sarcini cu ANSA teritorial.
20.
APL local sau
DETS din sectoare/raioane, ce desfășoară
licitații la livrarea produselor pentru instituțiile de învățământ general, eliberează acestora lista produselor cu
denumirile concrete și standardele de calitate licitate, lista agenților
economici furnizori de produse
alimentare cu datele de contact, copia contractelor de licitație.
IV.
Cerințe privind
transportarea produselor alimentare
21. Transportarea produselor alimentare în instituțiile de
învățământ general se organizează în
condiții de asigurare a intangibilității cantității și prevenirii poluării.
22.
Agenții economici
transportă și livrează produse în autovehicule specializate ce corespund normelor de igienă și temperatură, având autorizație
sanitar-veterinară și echipament sanitar de protecție (Legea nr. 78 din
18.03.2004 privind produsele alimentare, art.15, pct.3, Legea nr. 221 din
19.10.2007 privind activitatea sanitar-veterinară).
23.
Asigurarea
instituției de învățământ cu produse alimentare se realizează cu ajutorul unui
mijloc de transport specializat. Se permite utilizarea unui singur autovehicul
pentru transportarea diferitelor grupe de produse alimentare dacă:
a) între curse se face prelucrarea sanitaro-igienică a
vehiculului cu utilizarea substanțelor de dezinfectare;
b) caroseria vehiculului are
compartimente separate pentru respectarea vecinătății produselor;
c) produsele alimentare se transportă în
recipiente cu capace care se închid ermetic pentru separarea materiei prime
de produsele alimentare finite.
24. Vehiculul care transportă produse alimentare este
echipat cu cameră frigorifică, care asigură păstrarea produselor alimentare la
temperaturile stabilite. Produsele alimentare se mai pot transporta și în stare
refrigerată în containere izoterme.
25. Mijlocul de transport pentru transportarea produselor
alimentare se ține în stare curată, iar utilizarea lui asigură condițiile care
vor exclude poluarea și modificarea proprietăților organoleptice ale produselor
alimentare.
26. Persoanele care transportă/însoțesc produsele
alimentare (șoferul și însoțitorul de bord al mașinii) și realizează
încărcarea/descărcarea acestora folosesc îmbrăcăminte specială (halat, mănuși
de unică folosință, bonetă), vor avea cartelă medicală personală-tip și
certificat privind instruirea igienică, valabil 2 ani (Recomandări pentru un
regim alimentar sănătos și activitate fizică adecvată în instituțiile de
învățământ din Republica Moldova, Ordinul MS nr. 638 din 12.08.2016, capitol
VIII, pct. 2, 3).
27. Ambalajul/vasele de
transportare/containerele returnabil/e în care se livrează produsele alimentare
sunt marcate și utilizate în strictă conformitate cu destinația. După utilizare
acestea sunt curățate, igienizate, depozitate și păstrate în condiții
salubre.
28. În absența în instituție a spațiilor
speciale, prelucrarea ambalajului/ vaselor/containerelor returnabil/e se face
de către furnizor.
29. Materiile prime alimentare și
produsele finite sunt transportate în condițiile în care acestea nu contactează
unele cu altele.
V.
Recepționarea
produselor la depozitul alimentar de la agenții economici
30. În scopul asigurării calității și siguranței produselor
alimentare livrate, creării condițiilor optime pentru recepționarea corectă și
în timp util a acesteia, agentul economic este obligat să asigure:
a) respectarea strictă și necondiționată
a cerințelor privind ambalarea, cântărirea, marcarea produselor alimentare;
b) descărcarea produselor alimentare în
corespundere cu cerințele de cantitate, calitate și sortiment, stabilite prin
documente normative și tehnice, a condițiilor contractuale, comenzii și
soldului de produse la data livrării;
c) perfectarea clară și corectă a
actelor, care confirmă calitatea și siguranța produselor livrate, a facturilor
de expediție, corespunderea în acestea a datelor despre cantitatea, calitatea
și sortimentul produselor livrate cu produsele factologic livrate.
31.
Produsele
alimentare în instituțiile de învățămînt general sunt recepționate de la
agenții economici de către șeful de producere/magaziner în prezența
asistentei medicale, iar în lipsa acesteia - de bucătar.
32.
La sosirea
mijlocului de transport în instituție
se verifică, în primul rând,
autorizația sanitar-veterinară în original a autovehiculului în corespundere cu actele de însoțire a autovehiculului
și destinația mărfii, fișa cu controlul medical al
șoferului și însoțitorului de bord.
33.
La recepționarea
produselor se verifică: corespunderea denumirii produsului de pe
ambalaj/etichetă cu produsul livrat, termenul de valabilitate, cantitatea,
calitatea conform indicilor organoleptici și corespunderea lor cu actele de
însoțire (certificate de inofensivitate, certificate de calitate, certificate
de conformitate, cu aviz sanitar, certificat sanitar-veterinar, facturi fiscale
cu ștampilă umedă, lizibile și vizibil scrise), precum și starea intactă a
fiecărui ambalaj.
34.
La recepţionarea
produselor alimentare, șeful de producere/magazinerul și asistenta medicală din
instituție, iar în lipsa acesteia - bucătarul efectuează analiza organoleptică
a produselor (miros, culoare, consistenţă), documentată într-un registru de primire-predare, semnată de
ambele părţi (anexa 1).
35. Șeful de producere/magazinerul semnează facturile
fiscale, aplică ștampila și păstrează un exemplar.
36.
Produsele
recepționate se înscriu în registrul de
evidență a materiei prime recepționate/rebutate cu monitorizare din partea
asistentei medicale contra semnătură.
37.
În cazul
necorespunderii cantității și sortimentului real al produselor cu datele
facturii fiscale sau în cazul depistării produselor alterate, lipsei
etichetelor pe ambalaj sau a etichetelor duble, lipsei termenului de
valabilitate pe ambalaj, șeful de producere/magazinerul/asistentul medical este
obligat să anunțe furnizorul cu solicitarea înlocuirii produsului/lor neconform/e.
38.
Produsul
necalitativ se returnează agentului
economic-furnizor, însoțit de o copie a actului de constatare și înregistrat în
registrul de ieșire a documentelor (anexa 2).
39.
Agentul economic-furnizor
își recuperează produsele alimentare necalitative depistate timp de 2 ore de la
solicitarea telefonică a instituției, contra semnătură pe actul de constatare.
40.
Agentul economic-furnizor
înlocuiește produsul necalitativ cu unul calitativ în aceeași zi.
41.
Responsabilul
pentru organizarea alimentaţiei documentează
fiecare caz privind livrarea produselor neconforme de către agenţii economici
și sesizează administrația instituției,
care înaintează demers însoțit de copia
actului de constatare către APL sau
OLSDÎ, în cazul în care licitațiile sunt organizate de către aceste structuri,
pentru informarea subdiviziunii teritoriale/municipale pentru siguranţa alimentelor.
42.
În cazul
instituțiilor de învățământ publice, care organizeaza nemijlocit licitațiile,
administrația informează direct subdiviziunile teritoriale/municipale pentru
siguranţa alimentelor.
43.
După recepționare
produsele alimentare sunt plasate/aranjate în conformitate cu condițiile de
păstrare, indicate pe ambalaj, în camerele frigorifice/ frigider sau depozit cu
respectarea regulilor de vecinătate și marcare a rafturilor.
44.
Depozitarea
produselor alimentare se face în
condiţii care asigură păstrarea maximală
a valorii nutritive, a proprietăţilor organoleptice şi fizico-chimice, precum
şi excluderea contaminării microbiane.
În acest scop produsele alimentare sunt depozitate
în încăperi sau spaţii special amenajate, protejate de dăunători (rozătoare şi
insecte), dotate cu instalaţiile şi utilajul necesar pentru asigurarea
controlului condiţiilor de temperatură, umiditate, ventilaţie (Hotărârea Guvernului nr. 1209 din 08.11.2007 cu
privire la prestarea serviciilor de alimentație publică).
45.
Monitorizarea
recepționării produselor la depozit se realizează de către directorul
instituției.
46.
La depozit se recepționează:
a) produse de băcănie, crupe, paste, boboase, sucuri - cu
termen de consum de 1 lună;
b) fructe și legume - cu termen de consum de 1 săptămână,
iar fructele ușor alterabile (cireșe,
vișine, piersici, caise, prune, struguri)
și verdeața cu termen de consum de 2 zile;
c) produse de panificație (biscuiți, turte, covrigei)- cu
termen de consum de 1-2 săptămâni;
d) produse ușor perisabile (carne, pește) înghețate - cu
termen de consum de 2 zile, iar carnea refrigerată - cu termen de consum
zilnic;
e) produse lactate (lapte, brânză de vaci, iaurt, chefir)
– cu termen de consum zilnic;
f)
produse (ouă
dietetice, brânză cu cheag
tare/cașcaval, unt) - cu termen de consum 7 zile calendaristice;
g) pâinea, franzela - cu termen de consum zilnic; pâinea
obligatoriu este ambalată în ambalaje de desfacere.
47.
La depozit se
recepționează produse cu termenul de valabilitate al producătorului.
48.
La depozit se respectă principiul „primul a intrat – primul
a ieşit”.
VI. Recepționarea produselor alimentare la blocul
alimentar de la depozit
49.
Livrarea
produselor alimentare de la depozit la blocul alimentar se efectuează de către
șeful de producere/magaziner conform meniului zilnic, contra semnătură.
50.
Recepționarea
produselor alimentare de la depozit la blocul alimentar se efectuează de către
bucătarul-șef/bucătar în baza meniului zilnic, contra semnătură.
51.
Produsele
alimentare la blocul alimentar se
recepționează în vase marcate corespunzător produsului și cantității
indicate în meniu.
52.
Produsele alimentare recepționate se păstrează în propriul ambalaj până la
pregătirea bucatelor finite.
53.
Ambalajul
produselor se păstrează în blocul
alimentar până la repartizarea bucatelor finite copiilor/elevilor.
54.
La recepționarea
produselor alimentare la blocul alimentar, în deosebi a produselor ușor
perisabile (carne, pește, lapte, produse lactate,), Comisia de triere examinează starea acestora conform indicilor
organoleptici (culoare, miros, consistență), după care acestea sunt
acceptate pentru prepararea bucatelor.
55.
La stabilirea
necorespunderii calității produsului în conformitate cu standardele de calitate
se respectă procedura prevăzută în pct. 37,
38, 39, 40.
56.
În cazul în care
agentul economic-furnizor nu livrează alt produs calitativ cu aceeași denumire,
se întocmește un act de decontare a produsului din meniu, care se anexează la
meniul zilnic.
VII.
Elaborarea
meniului zilnic de repartiție
57.
Meniul zilnic de
repartiție se alcătuiește în baza meniului-model pentru 10 zile, reieșind din
produsele disponibile de consum zilnic la depozitul de produse alimentare al
instituției și din numărul de copii prezenți în ziua precedentă (“Recomandări pentru
un regim alimentar sănătos și activitate fizică adecvată în instituțiile de
învățământ din Republica Moldova”, Ordinul MS nr. 638 din 12.08.2016, capitol
IV, pct. 3, 4, 5, 6, 9, 10, 11, 12).
58.
În cazul în care
se anunță ziua de sâmbătă zi lucrătoare, meniul se elaborează în ziua curentă
conform numărului de copii prezenți până la orele 09.00.
59.
În instituția de
educație timpurie se întocmește un singur meniu pentru copiii antepreșcolari și
preșcolari cu indicarea separată și totală a numărului acestora, iar în
instituţia de învăţământ primar și secundar general - un meniu pentru toţi
elevii din toate ciclurile şcolare cu
indicarea separată și totală a numărului acestora (“Recomandări pentru un regim
alimentar sănătos și activitate fizică adecvată în instituțiile de învățământ
din Republica Moldova”, Ordinul MS nr. 638 din 12.08.2016, capitol IV, pct. 8).
60.
În instituţiile de
educaţie timpurie, în cazul în care în
ziua curentă se înregistrează mai mulți sau mai puțini copii, decât la
perfectarea meniului, dejunul se pregătește, reieșind din numărul de copii din
ziua precedentă, iar pentru restul meselor din meniul zilnic se alcătuiește un
act de livrare sau de returnare a produselor cu termen de valabilitate extins
pentru copiii-lipsă. Produsele alimentare ușor perisabile se mențin în meniu cu
majorarea sau micșorarea normei acestora.
61.
Modificările în
meniu se fac la majorarea sau micșorarea numărului de copii prezenți față de
ziua precedentă cu 3 și mai mulți copii.
62.
Meniul de
repartiție zilnic se alcătuiește
începând de la 3 și mai mulți copii prezenți.
63.
În instituţiile de
educaţie timpurie meniul de repartiție zilnic se alcătuiește de către asistenta
medicală, iar în lipsa acesteia - de către director ajutat/ă de bucătar, contra
semnătură. În instituţiile de învăţământ primar, gimnazial, liceal, meniul se
alcătuieşte de către şeful de producere („Recomandări pentru un regim alimentar
sănătos și activitate fizică adecvată în instituțiile de învățământ din
Republica Moldova”, Ordinul MS nr. 638 din 12.08.2016, capitol IV, pct.19).
64.
Meniul este
aprobat de directorul instituției prin semnătură și ștampil umedă pe ambele
exemplare pe partea de sus a foii, doar la perfectarea deplină a acestuia.
65.
La
predarea/primirea produselor la blocul alimentar, acestea sunt recepționate
conform meniului, contra semnăturii magazinerului și bucătarului
șef/bucătarului.
66.
Pe verso-ul
meniului, directorul își aplică semnătura la sfârșit de săptămână, verificând
cu registrul de triere al bucatelor finite.
67.
Meniul se
perfectează pe foi standard/tipizate, lizibil, fără corectări, cu pix de
culoare albastră, în 2 exemplare prin indigo, fără a repeta produsele alimentare
pentru o zi la dejun, prânz, gustare, cină.
68.
Un exemplar al
meniului se păstrează la șeful de
producere/magaziner timp de 1 an, iar un exemplar se expediază contabilității centralizate a APL
local sau DETS din sector/municipiu pentru inventariere și calcularea plății
pentru alimentația copiilor (Nomenclatorul–tip al dosarelor instituției de
învățământ preșcolar. Direcția de arhivă Chișinău, Nr. 2600 din 21.07.2015).
69.
În baza meniului
zilnic de repartiție se perfectează
meniul cu indicarea meselor, vizat de director și asistenta medicală contra semnătură
prin aplicarea ștampilei instituției.
70.
Meniul zilnic este
acroșat în avizierele pentru părinți, avizierul de la blocul alimentar.
71.
În lipsa unui
produs indicat în meniu, acesta se
substituie cu altul fiind confirmat printr-un act/proces verbal, ştampilat şi
semnat de către asistenta medicală, șefa de producere/magazineră și directorului instituţiei.
VIII.
Activitatea
Comisiei de triere
72.
Comisia de triere se
constituie anual la începutul anului școlar sau calendaristic prin ordinul
directorului instituției („Recomandări pentru un regim alimentar sănătos și
activitate fizică adecvată în instituțiile de învățământ din Republica
Moldova”, Ordinul MS nr. 638 din 12.08.2016, capitol IV, pct.25).
73.
Comisia de triere
este alcătuită din 4-5 persoane, având ca membri:
a)
directorul,
b)
asistenta
medicală,
c)
bucătarul
șef/bucătarul,
d)
cadru didactic
(metodist/educator).
74.
Conținutul
ordinului este adus la cunoștința membrilor comisiei contra semnătură.
75.
Un exemplar al
ordinului se păstrează în mapa cu ordinele directorului cu privire la
activitatea de bază, fiind înregistrat în registrul de evidență a ordinelor cu
referire la activitatea de bază, iar al doilea exemplar de ordin se anexează la
registrul de rebutare a bucatelor.
76.
În cazul în care
intervin schimbări în statele de personal, inclusiv cele ce fac parte din
comisia de triere a produselor alimentare, se
fac modificări în ordinul intern al instituției ”Cu privire la
activitatea comisiei de triere”.
77.
Comisia de triere
are următoarele responsabilități:
a)
să asiste la
recepționarea materiei prime la blocul alimentar;
b)
să asiste la decontarea
în cratiță a cantității produselor alimentare
conform meniului zilnic de repartiție;
c) să monitorizeze și să evalueze corespunderea
sortimentului și
cantității produselor cu meniul zilnic de
repartiție;
d)
să aprecieze
calitatea bucatelor finite după indicii organoleptici:
culoare, stare exterioară (formă,
transparență, consistență, miros și
gust cu 30 min. înainte de a fi
repartizate copiilor) cu înscriere în
registrul de rebutare a bucatelor contra
semnătură.
78.
Aprecierea indicatorilor
organoleptici se efectuează după
următoarele criterii:
a) ”foarte bine” - bucatele sunt pregătite în
conformitate deplină cu rețeta și igiena
tehnologiei de preparare a bucatelor, iar după indicii organoleptici corespund
actelor normative;
b) „bine” - bucatele sunt pregătite cu mici abateri de la
normele stabilite (ex. nu e destul de sărat la gust, culoarea se deosebește
puțin de cea tipică) care nu necesită prelucrare suplimentară;
c) ”satisfăcător” – bucatele sunt pregătite cu abateri de
la igiena tehnologiei de prepare a bucatelor, dar poate fi repartizată copiilor
după înlăturarea neajunsurilor, a prelucrării suplimentare;
d) ”nesatisfăcător” – bucatele sunt pregătite astfel, că
nu mai pot fi prelucrate suplimentar (ex. gust și miros străin, ce nu caracterizează
calitatea produsului; sărat peste normă, cu gust acriu sau amar, semicrud sau
ars, ce și-a pierdut forma, nu are consistență).
79.
În rubrica ”Permis
de distribuție” se înscriu următoarele aprecieri: ”permis”, ”permis după
înlăturarea neajunsurilor”, ”nepermis”.
80.
În rubrica cu semnătura
membrilor comisiei de triere se semnează cel puțin 3 persoane din comisie.
81.
Aprecierea/proba
bucatelor finite din meniul zilnic (dejun, prânz, gustare, cină)se efectuează
nemijlocit în secția caldă a bucatelor cu stabilirea indicilor organoleptici și
gradului de preparare. Proba se ua din fiecare vas în care s-au preparat
bucatele.
82.
Înainte de a lua proba bucatelor din felul
întâi (a supelor și ciorbelor, a supelor pe lapte), conținutul vasului se amestecă bine și din mijlocul polonicului se toarnă
în farfurie o cantitate mică pentru apreciere. Degustarea probei se face din
farfurie cu o lingură curată. După degustare farfuria și lingura se spală cu
apă fierbinte.
83.
Pentru a degusta
felul doi în farfurie se pune garnitura și sosul. Pentru aprecierea bucatelor
din carne și pește se taie o bucățică mică din porție.
84.
Calitatea
preparării salatelor se apreciază la fel ca și în cazul felului doi.
85.
La nerespectarea
tehnologiei de preparare a bucatelor, dar și la prelucrarea insuficientă a
bucatelor, acestea se admit spre eliberare doar în condițiile înlăturării
neajunsurilor culinare depistate.
86.
La determinarea
unor abateri ce țin de calitatea bucatelor se
indică neajunsurile concrete (“bine” – supa
slab sărată; „satisfăcător” - cartofii
sunt răsfierți, budinca nu are consistență etc.).
87.
Registrul de
rebutare a bucatelor se completează după prepararea bucatelor până la
repartizarea acestora copiilor/elevilor.
88.
Registrul de
rebutare se coase, se numerotează şi se
ştampilează cu semnătura directorului.
89.
Bucatele finite
care sunt apreciate ”nesatisfăcător” de către membrii comisiei de triere nu sunt
repartizate copiilor/elevilor.
90.
Aprecierea
indicilor organoleptici se efectuează și pentru produsele alimentare pregătite
în condiții industriale (lapte, suc, iaurt etc) cu înscrierea în registrul de
rebutare a bucatelor.
91.
Se interzice
distribuirea bucatelor finite fără aprecierea lor de către Comisia de triere şi
fără nota respectivă în registrul de triaj a articolelor culinare pentru
fiecare fel de bucate.
IX.
Colectarea
probelor diurne
92.
Colectarea
probelor diurne (în
cantități nu mai mici de 150 gr. per
produs) se realizează zilnic conform
meniului de repartiție de către asistenta medicală, iar în cazul lipsei
acesteia - de către bucătarul-șef sau bucătar („Recomandări pentru un regim
alimentar sănătos și activitate fizică adecvată în instituțiile de învățământ
din Republica Moldova”, Ordinul MS nr. 638 din 12.08.2016, capitol IV, pct.
21).
93.
Probele diurne sunt
prelevate într-un recipient steril sau
curat şi opărit, acoperit şi marcat
”Probe diurne” şi sunt păstrate cu meniul la zi în frigider separat
special destinat acestui scop, în containere
separate pentru fiecare zi, la temperatura de la 1°C până la +4°C pentru o
perioadă de 72 ore.
X.
Servirea bucatelor
finite de la blocul alimentar
94.
Servirea bucatelor finite și a bucatelor
pregătite în condiții industriale se realizează de către bucătarul-șef sau
bucătar.
95.
Bucatele pregătite în condiții industriale se servesc
în propriul ambalaj.
96.
În instituția de
educație timpurie servirea bucatelor finite se efectuează în vase de inox cu capac marcate cu denumirea
felului de mâncare și cu indicarea numărului grupei. Fiecare fel de bucate se
repartizează în vase cu tacâmul corespunzător.
97.
În cantinele
școlare bucatele finite se repartizează
de către personalul blocului alimentar în vase de inox cu capac, pe care
este marcat felul de mâncare, după care sunt
servite, conform normelor, fiecărui copil/elev.
98.
Bucătarul
șef/bucătarul eliberează bucatele finite la grupă/clasă conform numărului de
copii și normelor fiziologice de consum per copil, cu cântărirea cantității pe
cântar.
99.
Bucătarul
șef/bucătarul servește bucatele finite cu temperatura la eliberare de:
a) bucate fierbinți (supe/ciorbe, sosuri, băuturi) nu mai
mică de 75⁰C;
b) ceai, cacao cu lapte
- 50-55⁰C;
c)
felul II, garnituri - nu mai mică de 65⁰C;
d) băuturile răcoritoare, chefirul, iaurtul– nu mai mică
de 14⁰C;
100. Bucatele
se prepară nu mai devreme de 2 ore
înainte de a fi consumate.
101. Nu se
permite eliberarea bucatelor în grupe la
temperaturi mai înalte
decât
cele recomandate în scopul prevenirii opăririlor/arsurilor la copiii.
102. Bucătarul
șef /bucătarul, la eliberarea bucatelor de la blocul alimentar,
este obligat:
a)
să elibereze bucatele finite sau bucatele pregătite în
condiții industriale
numai în mănuși de o singură
folosință;
b)
să cunoască meniul de repartiție pe ziua în curs
(componența bucatelor peparate, porțiile per copil/elev, particularitățile
tehnologice de preparare a bucatelor); să respecte curățenia și ordinea la
locul de muncă;
c)
să fie deschis la sugestiile și recomandările
administrației instituției de învățământ și a responsabilului pentru
organizarea alimentației;
d) să respecte temperatura
bucatelor finite și a preparatelor culinare la eliberarea acestora de la blocul
alimentar; monitorizarea temperaturii bucatelor se realizează cu termometrul de
control;
e) să respecte corectitudinea
porționării bucatelor finite la servirea acestora copiilor/elevilor.
XI. Recepționarea bucatelor finite de la blocul alimentar
și servirea lor copiilor/elevilor
103.
În instituțiile de
educație timpurie alimentația copiilor antepreșcolari și preșcolari este
organizată în grupe.
104.
În instituțiile de
învățământ preuniversitar alimentația elevilor este organizată în cantine.
105.
Bucatele se eliberează de la blocul alimentar conform
unui grafic de distribuire a bucatelor, aprobat de către directorul
instituției.
106.
Elevii sunt alimentați
conform unui grafic aprobat de directorul instituției pentru a nu afecta
procesul educațional.
107.
În instituțiile de
educație timpurie personalul de deservire (dădacele sanitare, ajutorii de
educatori) recepționează bucatele finite de la blocul alimentar:
a) în vase cu capac marcate conform felului de alimente
și corespunzător numărului de copii;
b) fiind echipate în vestimentație specială (halat alb,
șorț și bonetă curate);
c) cu respectarea orarului de repartiție a bucatelor și
meselor.
108. Personalul de deservire își spăla bine mâinile cu apă
caldă și săpun, şi își dezinfectează mâinile cu soluţie dezinfectantă înainte
de recepționarea bucatelor de la blocul alimentar, de repartizarea bucatelor în
farfurie.
109. Personalul de deservire servește copiilor/elevilor
bucatele separat:
a) supele/ciorbele - în farfurii adânci;
b) garniturile, sosurile, salatele – în farfurii plate;
c) pâinea - în coșulețe.
110. Se interzice categoric de a servi în aceiași farfurie
la o masă două feluri de mâncare.
111. Bucatele din carne și pește sunt dezosate înainte de a
fi repartizate copiilor.
112. La servirea mesei pentru copiii de vârstă
antepreșcolară bucatele se repartizează în farfurii pe masa de lângă bufet.
Copiii sunt așezați la mese, după care li se servesc bucatele repartizate în
farfurii. La masa de prânz, mai întâi li se servește felul doi (carnea,
garnitura, sosul, salata), iar apoi felul întâi. Pentru copiii de vârsta antepreșcolară
și preșcolară mică se folosesc doar
lingura și lingurița de ceai pentru mâncare.
113. La servirea mesei pentru copiii de vârstă preșcolară
bucatele se repartizează în farfurii pe mesele de servire. Copiii sunt așezați
la mese, doar dipă ce masa este servită. La masa de prânz se servesc mai întâi
supele/ciorbele, apoi felul doi. Pentru copiii cu vârsta 4-5 ani se folosesc
lingura, furculița și lingurița de ceai, iar pentru copii cu vârsta de 5-7 ani -
și cuțitele de servit.
114. Pentru
menținerea temperaturii bucatelor următorul fel de bucate se servește copiilor
pe măsura consumării felului de mâncare anterior.
115. La servirea mesei se folosesc șervețele de bumbac sau
plastic sub farfurii și tacâmuri, iar pentru igiena personală – șervețele de
hârtie.
XII.
Formarea
deprinderilor cultural-igienice la copiii de grădiniță
116. Înainte de servirea mesei, cât și după alte
activități, copiii/elevii se spală pe mâini cu apă caldă și săpun, apoi se așezează
la masa servită fără a mai fi implicați în alte activități.
117. La servirea mesei sunt atrași și copiii/elevii prin
efectuarea de serviciului.
118. Copiii de serviciu la masă sunt echipați cu șorțuri și
bonete.
119. Copiii de serviciu la masă (vârsta 4-7 ani) ajută la
repartizarea șervețelelor, coșurilor cu pâine, farfuriilor și tacâmurilor.
120. După servirea bucatelor copiii de vârsta preșcolară
își strângfarfuriile și tacâmurile și le pun pe masa de la bufet.
121. În timpul servirii mesei educatorul supraveghează
copiii, ținând cont ca aceștia să mănânce în liniște, fără a face zgomot cu
lingura/furculița în farfurie și fără a-și/a dăuna cu cuțitul să mestece cu
gura închisă fără a produce zgomote, să se ridice de la masă fără a mai mesteca
hrana.
122. Educatorul are grijă ca micuții să servească din
fiecare fel de bucate, fără a fi forțați să o facă.
123. Educatorul categoric nu forțează copiii să consume
toată hrana din farfurii.
124. Educatorul va
ține cont ca fiecare fel de bucate să fie servit cu tacâmul corespunzător.
125. Educatorul atenționează copiii asupra folosirii
șervețelelor de hârtie pe măsura necesității.
126. După servirea bucatelor copiii se spălă pe mâini cu
apă și săpun, își clătesc gura de resturi de alimente, iar după masa de prânz își
spăla dinții cu peria și pasta de dinți.
XIII. Igiena personală și norme sanitaro-epidemiologice la
blocul alimentar și depozitul alimentar
127. Lucrătorii blocului alimentar și depozitului pentru păstrarea produselor alimentare:
a) au pregătire profesională în domeniul alimentaţiei
publice şi igienei privind prepararea,
prelucrarea şi păstrarea produselor alimentare pentru consum în cadrul
unităţilor care prestează servicii de alimentație publică;
b) manipulează, prepară și servesc produsele culinare
doar în vestimentație și echipament de protecție de culoare deschisă, curat,
iar la ieșirea din blocul alimentar îl dezbrăcă („Recomandări pentru un regim
alimentar sănătos și activitate fizică adecvată în instituțiile de învățământ
din Republica Moldova”, Ordinul MS nr. 638 din 12.08.2016, capitol VIII, pct.
4, HG 1209/2007, Anexa 4, cap. XIV, pct. 167).
c) se spală pe mâini cu săpun și apă caldă înainte și
după fiecare manipulare cu produsul, după mersul la WC;
d) își taie unghiile scurt şi nu poartă bijuterii pe
degete, mâini, la gât, în urechi;
e) raportează zilnic asistentei medicale despre starea de
sănătate personală, cu înscriere obligatorie contra semnătură în Registrul
sănătății; nu se permite accesul personalului care prezintă boli ale pielii,
taieturi purulente, arsuri, contuzii, catar al căilor respiratorii superioare,
precum și prezența sau suspiciunea de boli infecțioase;
a) susțin examenul medical și instruirea igienică („Recomandări
pentru un regim alimentar sănătos și activitate fizică adecvată în instituțiile
de învățământ din Republica Moldova”, Ordinul MS nr. 638 din 12.08.2016,
capitol VIII, pct. 2, 3; HG 1209/2007 privind prestarea
serviciilor de alimentaţie publică, Anexa 4,
cap. XIV);
b) mențin un grad înalt de curățenie la locul de muncă și
de igienă personală;
c) prepară bucatele, folosind ustensilele și vasele
conform destinației;
d) nu permit accesul persoanelor străine în blocul
alimentar și la depozit, decât Comisiei de triere, persoanelor abilitate cu
funcție de control (ANSA, CSP teritoriale), care sunt însoțite de directorul
instituției sau asistenta medicală, utilizând echipament de protecție (halat,
bonetă, bahile, mănuși de unică folosință, în unele cazuri și mască de unică
folosință).
XIV. Cerinţe privind curăţarea şi igiena
spaţiilor, utilajelor, instalaţiilor şi ustensilelor şi controlul dăunătorilor
128. Toate încăperile, utilajele, instalaţiile,
inclusiv canalele de scurgere,
ustensilele
sunt întreţinute permanent în stare de curăţenie şi bună funcţionare.
Încăperile sunt întreţinute libere de condensat, vapori şi surplus de apă, iar
periodic vor fi curăţate şi reparate.
129.
Zilnic,
imediat după terminarea lucrului sau în altă perioadă potrivită de timp,
pavimentul, inclusiv canalele de scurgere, structurile auxiliare şi pereţii în
zonele de manipulare a produselor culinare, sunt minuţios curăţate.
130. Curăţarea şi dezinfecţia se efectuează în
conformitate cu prevederile instrucţiunilor
elaborate de către director/asistenta medicală.
131.
Substanţele
detergente şi dezinfectante corespunddestinaţiei, sunt folosite în
concentraţiile corespunzătoare şi sunt autorizate sanitar pentru utilizare în
aceste scopuri.
132. Pe parcursul curăţării şi dezinfectării
încăperilor, utilajelor, instalaţiilor şi a ustensilelor se iau măsuri de
precauțiee adecvate pentru a preveni contaminarea produselor culinare cu apa de
spălat, detergenţi şi substanţe dezinfectante.
133.
Soluţiile
de curăţare sunt depozitate în recipiente nealimentare corespunzător marcate.
Orice reziduuri de detergenţi sau substanţe dezinfectante de pe suprafaţă care
pot veni în contact cu produsele alimentare sunt îndepărtate prin spălare
minuţioasă cu apă potabilă curgătoare înainte de folosirea suprafeţei sau a
instalaţiei pentru manipularea produselor culinare.
134.
APL local/OLSDÎ sau instituţia de
învăţământ general aflată la autogestiune, încheie contract privind măsurile de
deratizare, dezinsecţie, dezinsecţie cu instituţiile abilitate în scopul
combaterii dăunătorilor.
135.
Instituţiile
de învăţământ general dispun de programe
continue şi eficiente de control a dăunătorilor şi de prevenire a contactului
acestora cu sau prezenţei lor în spaţiile de manipulare a materiilor prime şi
produselor culinare. Unităţile şi zonele din jurul lor sunt examinate regulat
pentru evidenţa infestării.
136. În cazul depistării dăunătorilor în
unitate sunt efectuate măsuri de eradicare, care includ tratarea cu chimicale,
agenţi fizici sau biologici.
137.
Măsurile
de eradicare sunt efectuate de către colaboratorii instituţiilor abilitate sub
supravegherea personalului instruit din instituţia de învăţământ general, care
cunosc şi conştientizează foarte bine potenţialele pericole pentru sănătate, ce
pot rezulta din utilizarea substanţelor de combatere, inclusiv pericolele care
pot apărea din reziduurile reţinute în produsele alimentare.
138. Asistenta
medicală din instituţia de învăţământ general va asigura
organizarea activităților
sanitare obligatorii: deratizarea, dezinsecţia, dezinfecţia, cu documentarea
efectuării acestora într-un registru special.
XV. Organizarea alimentației copiilor/elevilor în
instituția de învățământ general. Responsabilități.
139. Responsabilitatea pentru
asigurarea calității alimentației în instituțiile
de învățământ general revine agenților
economici-furnizori de produse alimentare și organizatorilor alimentației.
140. Organizarea alimentației copiilor
în instituțiile de educație timpurie
este în responsabilitatea primăriilor din
administrația publică locală de nivelul întâi și a managerilor instituțiilor.
141. De organizarea alimentației
elevilor în instituțiile de învățământ
primar, gimnazial, liceal sunt responsabili
APL de nivelul al doilea, instituțiile de învățământ publice, executori
secundari de buget, combinatele școlare (în cazul mun.Chișinău).
142. Managentul organizării
alimentației copiilor/elevilor în instituțiile de
învățământ
general este realizat de către managerul instituției. Pentru managementul
nemijlocit al organizării alimentației și în funcție de mărimea instituției, managerul poate delega
această responsabilitate asistentului medical, unuia din directorii adjuncți
sau șefului de producere.
143. Responsabilitpțle managerului instituției de
învățământ:
a) desemnează prin ordin responsabilul pentru organizarea
și monitorizarea procesului de alimentație a copiilor/elevilor în instituția de
învățământ general;
b) emite ordin cu privire la constituirea și activitatea Comisiei
de triere;
c) monitorizează procesul de recepționare a produselor
alimentare și a materiei prime la depozit, bloc alimentar, a bucatelor finite
în grupe;
d) monitorizează comanda de produse alimentare la depozit
și soldul de produse alimentare;
e) introduce în planul anual al instituției chestiuni
care sunt discutate la Consiliul de administrație, ședințele generale cu
părinții ce vizează îndeplinirea normelor fiziologice de consum și a normelor
financiare, calitatea, diversitatea și prețul produselor alimentare
recepționate, lista copiilor/elevilor scutiți de plata pentru alimentație,
lista copiilor la dietă, costul unei zile, frecvența copiilor, deprinderile
copiilor de alimentație sănătoasă etc.
f)
planifică și
realizează activități de control, de informare/formare a personalului
instituției cu referire la respectarea normelor sanitaro-epidemiologice,
alimentație sănătoasă și echilibrată a copiilor, profilaxia intoxicațiilor
alimentare, activități de informare a
părinților cu referire la organizarea alimentației în instituție și la
domiciliu a copiilor, respectarea normelor cultural-igienice, prevenirea
intoxicațiilor alimentare, activități cu copiii ce țin de formarea
deprinderilor cultural-igienice, de alimentație sănătoasă;
g) în colaborare cu asistenta medicală
elaborează și monitorizează aplicarea instrucțiunii instituționale cu privire
la curățarea, dezinfecţia și igiena
spațiilor, utilajelor,
instalaţiilor şi ustensilelor şi controlul dăunătorilor.
144. Suplimentar la cele stipulate în pct.122 directorul
instituției de învățământ primar, gimnazial, liceal care organizează
licitațiile de produse alimentare:
a) elaborează caietul de sarcini pentru achizițiile de
produse alimentare şi-l coordonează cu ANSA teritorial;
b)
emite ordin privind componența grupului de
lucru pentru evaluarea ofertelor de prețuri;
c)
inițiază procedura de achiziții in termeni
optimi.
145. Responsabilitățile șefului de producere din
cadrul instituției de învățământ primar, gimnazial, liceal:
a)
realizează, în limita competențelor sale, monitozarea
și aprecierea organizării alimentației copiilor/elevilor;
b)
coordonează și controlează activitatea cadrelor
didactice privind organizarea alimentației copiilor/elevilor;
c)
zilnic elaborează lista copiilor/elevilor conform
grupelor/claselor;
d)
zilnic controlează numărul de dejunuri, prânzuri,
gustări, cine pe care le primeșsc copiii/elevii pe grupe/clase;
e)
monitorizează gradul de satisfacție privind calitatea
alimentației în grădiniță/școală;
f)
formulează propuneri privind îmbunătățirea
alimentației copiilor/elevilor;
g)
j) realizează controlul stării sanitare a blocului
alimentar;
h)
verifică cantitatea produselor alimentare, apreciază
rezeevele și, după necesitate, face comanda de produse;
i)
realizează controlul regimului de temperatură a
instalațiilor frigorifice cu înregistrarea în registrul de evidență a
temperaturii;
j)
participă în calitate de membru în activitățile Comisiei
de triere.
144. Responsabilitățile cadrelor didactice - educatori, învățători, profesori:
a)
sunt prezenți la servirea mesei copiilor/elevilor;
b)
realizează, în limita competențelor, monitorizarea servirii
bucatelor în grupe/cantină;
c)
planifică activități, orientate spre formarea modului
sănătos de viață a copiilor/elevilor, a culturii alimentației;
d)
propun spre dezbateri, în cadrul ședințelor cu
părinții, chestiuni cu privire la asigurarea continității alimentației
sănătoase și echilibrate a copiilor/elevilor acasă și în cadrul instituției de
învățământ;
e)
formulează propuneri pentru îmbunătățirea alimentației
copiilor/elevilor în cadrul ședințelor Consiliului de administrație al
instituției, ședințele operative cu administrația.
145. Responsabilitățile asistentei medicale:
a)
realizează controlul medical zilnic al personalului
blocului alimentar și al depozitului cu înregistrare în Registrul sănătății, controlează starea
sănătății personalului, respectarea de către aceștea a igienei personale;
b)
controlează condițiile de livrare și calitatea
produselor alimentare recepționate;
c)
controlează condițiile de păstrare și respectarea
termenilor de valabilitate și realizarea produselor ușor alterabile;
d)
controlează procesul de decontare în cratiță a produselor
alimentare conform meniului zilnic de repartiție respectarea tehnologiei preparării
bucatelor, cantitatea și calitatea bucatelor finite, controlează lipsa
produselor interzise în alimentația copiilor/elevilor;
e)
analizează alimentația copiilor/elevilor, sortimentul
și cantitatea produselor alimentare diurne;
f)
controlează starea sanitară a blocului alimentar,
corectitudinea prelucrării vaselor, veselei
și tacâmurilor la blocul alimentar și în grupele de copii;
g)
ține în ordine documentația medicală privind
organizarea aliemnatției în instituția de învățământ general;
h)
este membru al Comisiei de triere;
i)
controlează organizarea vitaminizării profilactice a
alimentației;
j)
controlează greutatea porțiilor alimentare;
k) pregătește materiale
informaționale și discută cu părinții pe probleme de alimentație sănătoasă și
echilibrată a copiilor/elevilor.
XVI.
Activitatea
persoanelor cu funcție de control la blocul alimentar și depozit
146. Persoanele cu funcții de control intra-instituțional
sunt: directorul
și
asistenta medicală, Comisia de triere.
147. Persoanele cu funcții de control inter-instituțional
sunt: Centrul de
Sănătate
Publică Republican/Municipal/Raional (CSP), Agenția Națională de Siguranță a
Alimentelor cu structurile teritoriale (ANSA), secția revizie și control,
contabilitatea centralizată, secția alimentație și plata părinților din cadrul
APL local sau OLSDÎ municipal/raional, de sector, specialiştii
responsabili pentru educația timpurie și managementul școlar din cadrul OLSDÎ.
148. Persoanele cu funcții de control inter-instituțional
în cadrul controlului în una din instituțiile de învățământ obligatoriu se vor
prezenta la directorul instituției, în lipsa acestuia - la asistenta medicală
sau altă persoană care îndeplinește interimatul.La inițierea controlului persoanele cu funcții de control
vor prezenta în instituție: legitimația, Ordinul/Dispoziția/Delegația/Decizia
instituției care l-a delegat cu indicarea scopului și nominalizarea instituției
verificate. pentru persoanele ce manipulează cu produse alimentare - cartela
medicală personală cu susținerea examenului medical-.
149. Persoanele abilitate cu funcţie de control (ANSA, CSP)
se vor înregistra în registrul de sănătate al vizitatorilor, ce presupune
angajamentul pe cont propriu despre starea de sănătate la momentul controlului
(Anexa 5);
150. Persoanele cu funcții de control intră la blocul
alimentar și depozit, echipați cu echipament special (halat, bonetă, bahile, la
necesitate - mască de unică folosință) și însoțiți de directorul instituției
sau asistenta medicală, iar la contactul cu produsele alimentare îmbrăcă și
mănuși de unică folosință.
151. Persoanele cu funcții de control de la ANSA și CSP verifică la depozit și
blocul alimentar: condițiile de păstrare a produselor alimentare; respectarea
vecinătății produselor; calitatea și termenii de valabilitate a produselor și
materiei prime; prezența certificatelor de conformitate, calitate,
inofensivitate, sanitar-veterinare, avizul sanitar, facturile fiscale;
registrul de rebutare a produselor alimentare și materiei prime, registrul de rebutare a
bucatelor, meniul model pentru 10 zile, meniul de repartiție zilnic, utilizarea
ustensilelor, vaselor conform destinației și marcajului; respectarea
tehnologiei de preparare a bucatelor; starea utilajului tehnologic și
frigorific; păstrarea probelor diurne; respectarea normelor
sanitar-epidemiologice.
152. Persoanele cu funcții de control de la secția revizie și control, secția
alimentară și plata părinților din cadrul contabilității centralizate a
APL sau OLSDÎ verifică la depozit
documentația ce ține de evidența contabilă a produselor alimentare și materiei
prime, facturile fiscale și le contrapun cu rapoartele de la contabilitate,
soldul de produse la depozit - cu
registrul de rebutare a produselor alimentare și materiei prime, prezența
meniului zilnic de repartiție, corespondența numărului de copii/elevi înscriși
în grupe/clase cu numărul de copii/elevi incluși în meniu, lista copiilor/elevilor
scutiți de plata pentru alimentație; adițional analizează prețurile la produsele
alimentare recepționate în raport cu prețurile de piață.
153. La finalizarea controlului blocului alimentar și
depozitului pentru păstrarea produselor alimentare persoanele cu funcții de
control întocmesc în aceeași zi, în cadrul instituției verificate, un
act/proces verbal, care finalizează cu
concluzii și recomandări clar definite cu indicarea termenilor rezonabili de
lichidare a lacunelor depistate, cu contra semnătura persoanelor responsabile
(director, asistenta medicală) și aplicarea ștampilei instituției.
154. La necesitate, dar nu mai rar decât o dată pe an, CSP
teritorial prelevează probe cu referire
la calitatea apei potabile, probe de produse alimentare și materie primă, probe
ale bucatelor finite.
155. Rezultatele de laborator/rapoartele de încercări la
calitatea apei potabile, probe de produse alimentare și materie primă, probe
ale bucatelor finite se păstrează la director/asistenta medicală timp de 1 an.
156. Persoanele cu funcţie de monitorizare/control,
delegate de OLSDÎ
- specialiştii responsabili pentru educația timpurie și managementul școlar - verifică documentaţia instituţiei pe dimensiunea
organizării alimentaţiei copiilor/elevilor (planul anual, programul de
dezvoltare, registrele proceselor verbale ale Consiliilor de Administraţie, registrele
proceselor verbale ale şedinţelor cu părinţii, notele informative ale
controalelor interne, rapoartele trimestriale, semestriale, anuale, privind
respectarea normelor fiziologice de consum şi cele financiare la alimentaţia
copiilor/elevilor, registrele de evidenţă a frecvenţei copiilor, acţiuni de
formare/instruire pentru personalul auxiliar cu referire la respectarea
normelor sanitaro-epidemiologice, activităţi de comunicare și instruire pentru
cadrele didactice, părinţi şi copii privind modul sănătos de viaţă, planurile
de activitate ale educatorilor pe dimensiunea educației pentru un mod sănătos
de viață, .
157. În cadrul monitorizărilor se acordă atenţie calității
întocmirii rapoartelor, agendelor de formare a personalului instituţiei,
suportului teoretic repartizat beneficiarilor în cadrul formărilor, a
deciziilor adoptate la Şedinţele Consiliilor de Administraţie, Consiliilor
profesorale, ședinţelor cu părinţii cu referire la organizarea alimentaţiei
copiilor/elevilor, conținutului și relevanței informaţiei pe avizierele pentru
părinţi cu referire la meniul zilnic, recomandările privind organizarea
alimentaţiei sănătoase şi echilibrate în familie, modul sănătos de viaţă,
dezvoltarea fizică și a deprinderilor cultural-igienice la copii/elevi.
158. În cantină și în sălile de grupă/clasă se monitorizează/observă
grupul de copii/elevi în timpul servirii meselor, respectarea deprinderilor
cultural-igienice, precum și activităţile organizate cu copiii/elevii la
formarea deprinderilor de igienă orală şi personală, de alimentaţie sănătoasă,
XVII.
Activitatea
APL/OLSDÎ
159. APL/OLSDÎ respectă cu strictețe normele financiare
prevăzute pentru
alimentaţia
copiilor în instituţiile de educaţie timpurie.
160. APL/OLSDÎ permit organizarea alimentaţiei suplimentare
a copiilor
cu plată
suplimentară din partea părinţilor doar în baza cererilor individuale ale
părinţilor şi a demersului administraţiei.
161. APL/OLSDÎ prezintă Ministerului Educaţiei de 2 ori pe
an rapoarte
privind respectarea
normelor fiziologice de consum şi normele financiare stabilite per copil per zi
pentru alimentaţia copiilor/elevilor în
instituţiile de învățământ general (primul
- pentru semestrul I a anului în curs (lunile ianuarie-iunie) – nu mai târziu
de 10 iulie; al doilea - pentru 12 luni a anului care s-a scurs –- nu mai
târziu de 10 ianuarie a anului în curs.
162. APL/OLSDÎ calculează plata pentru alimentaţia copiilor/elevilor
în baza tabelului de frecvenţă şi meniul zilnic de repartiţie din luna
precedentă, până la data de 7 a fiecărei luni.
163. APL/OLSDÎ eliberează bonuri de plată individuale pentru
alimentaţia copiilor, care sunt achitate la una din bănci cu care a fost
încheiat contract. În lipsa unei bănci în localitate, bonul pentru alimentaţia
copilului va fi achitat la poştă sau la contabilitatea centralizată a APL.
164. Se interzice categoric implicarea personalului instituţiei
de educaţie timpurie în colectarea surselor financiare de la părinţi pentru
plata alimentaţiei copiilor în instituţie.
XVIII. Documentaţia instituției de învățământ general privind
organizarea alimentației
copiilor/elevilor
165. Documentația blocului alimentar:
a)
Contract/copia
contractului de achiziţionare a
produselor/serviciilor alimentare, înregistrat la Agenţia Achiziţii publice;
b)
Autorizaţie
sanitar-veterinară a blocului alimentar, eliberat de ANSA, teritorial;
c)
Meniul perspectiv
pe 10 zile coordonat cu CSP teritorial;
d)
Meniul zilnic de
repartiție;
e)
Fişe tehnologice
de preparare a bucatelor;
f)
Bonuri de livrare
a produselor alimentare;
g)
Prezenţa
certificatelor (veterinar, de calitate, de inofensivitate etc.) pentru fiecare
produs alimentar recepționat;
h)
Registrul de triaj
a produselor uşor alterabile;
i)
Ordinul intern cu
privire la instituirea Comisiei de triere în instituţie;
j)
Registrul de triaj
a articolelor culinare finite;
k)
Registrul de
evidenţă a regimului de temperatură în utilajul frigorific;
l)
Registrul de
evidenţă a regimului de temperatură în rolă;
m) Planul complex a profilaxiei intoxicaţiilor alimentare
coordonat cu CSP;
n)
Lista produselor
alimentare nerecomandate copiilor şi
elevilor;
o)
Registrul
sănătăţii lucrătorilor blocului alimentar şi a personalului de deservire;
p)
Graficul de
distribuire a bucatelor aprobat de directorul instituţiei;
q)
Graficul zilelor
sanitare;
r)
Cerinţe igienice
pentru întreţinerea blocului alimentar;
s)
Fişe- post ale
angajaţilor blocului alimentar;
t)
Informaţie ce vizează termenii de păstrare a produselor
alimentare;
u)
Certificate de
confirmare a serviciilor de alimentaţie ( zilnic);
v)
Schema de evacuare
în situaţii excepţionale;
w) Instrucţiune privind securitatea în muncă a
personalului de la blocul alimentar;
x)
Meniul zilnic scris de tipar în baza meniului zilnic de
repartiţie aprobat prin semnătura asistentei medicale, a directorului şi
ştampila instituţiei acroşat pe avizierele pentru părinţi în fiecare grupă şi
la blocul alimentar
y)
Acte legislative şi normative ce vizează domeniul
alimentaţiei.
166. Documentaţia contabilităţii instituţiei:
a)
Meniul zilnic de
repartiție;
b)
Fişa zilnică de
ridicare a articolelor finite;
c)
Certificat de
confirmare a numărului de copii/elevi
alimentaţi zilnic;
d)
Tabelul
alimentaţiei copiilor/elevilor pe lună (frecvenţa): fără plată,
grupa
prelungită - copii care necesită prânz
gratuit, elevii în
contact
cu TBC (pentru școală) etc.;
e)
Raport privind
alimentația persoană/zi (pentru şcoli);
f)
Darea de seamă
privind alimentaţia (pentru grădiniţă):
plata din
buget/Plata din contul special;
j) Factura
fiscală lunară de la combinat;
h) Ordinele de
plată prezentate la bancă prin care se efectuează
transferurile;
e) Acte de verificare cu prestatorul de servicii
alimentare.
Anexa nr.1
Registru de predare primire a produselor alimentare
Nr.r
|
Data şi ora
recepţionării produsului
|
Denumirea produsului recepţionat
|
Calitate după indici organoleptici (miros, culoare,
consistenţă)
|
Prezenţa actelor de însoţire a produsului şi
corespunderea cu marfa şi termenii de valabilitate
1. Certificat sanitar-veterinar;
2. Certificat de inofensivitate
3. Certificat de calitate
4. Certificat de conformitate
5. Certificat de inofensivitate
6. Aviz sanitar
7.Factură fiscală
|
Livrat (numele, prenumele persoanei şi semnătura)
|
Recepţionat
(numele, prenumele persoanei şi semnătura)
|
|
Data
|
Ora
|
||||||
Anexa nr. 2
Act
de constatare a produsului necalitativ
din data
_____________________
Comisia de constatare, constituită din:
1. (numele,
prenumele)...................................... , (funcţia)
......................
2. (numele,
prenumele)...................................... , (funcţia)
......................
3. (numele,
prenumele)...................................... , (funcţia)
......................
am constatat şi am
stabilit următoarele:
La data de
.................... la efectuarea
analizei organoleptice a produsului ...................... s-a depistat ca
fiind necalitativ ( se va indica ce anume nu corespunde cerinţelor, spre
exemplu: cartofii stricaţi, încolţiţi,
de culoare verde; peştele mărunt, cu paraziţi în ţesutul muscular; carnea este
cu miros strident, de culoare vineţie, biscuiţii fărâmicioşi, ouăle murdare,
fără ştampilă, expirate, crupele de hrişcă sunt cu iz de mucegai etc) în
cantitatea de .........kg.
Având în vedere
cele prezentate, răspunderea civilă pentru pagubele constatate şi evaluate
potrivit prezentului act revine ............................... .(furnizorului,
denumirea).
Produsul depistat
necalitativ se returnează furnizorului ................. pentru a fi înlocuit
cu alt produs calitativ.
Actul s-a încheiat în 2 exemplare, câte unul pentru
fiecare participant
COMISIA: (numele,
prenumele, funcţia, semnătura):
1.
.........................................................................;
2. .........................................................................;
3.
........................................................................ .
Recepţionat
de:
(numele,
prenumele, furnizor/şofer/însoţitor de bord,
se indică)
...................................................................................................
la data de
..............................,
ora...................................................
Directorul
instituţiei
Nume, prenume (semnătura şi ştampila)
Act
de constatare a încălcărilor
din data
_____________________
Comisia de
constatare, constituită din:
4. (numele,
prenumele)...................................... , (funcţia)
......................
5. (numele,
prenumele)...................................... , (funcţia)
......................
6. (numele,
prenumele)...................................... , (funcţia)
......................
am constatat şi am
stabilit următoarele:
La data de
.................... la examinarea
actelor de însoţire a vehicolului; actelor
de însoţire a produselor alimentare.............................s-au
depistat inconvenienţe între produsul livrat şi certificatul
veterinar-sanitar ( se va indica ce
anume nu corespunde cerinţelor, spre exemplu: certificatul sanitar-veterinar al vehicolului nu
corespunde cu paşaportul tehnic, numărul de înmatriculare al acestuia;
certificatul de calitate este eliberat pentru un lot de produs, iar pe cutie
este indicat altă informaţie, se specifică etc) .
Având în vedere
cele prezentate, răspunderea civilă pentru pagubele constatate şi evaluate
potrivit prezentului act revine ...................................(furnizorului,
denumirea).
Produsul depistat cu inconvenienţe în actele
de însoţire se returnează furnizorului ................. pentru a fi prezentate
conform cerinţelor de livrare.
Actul s-a încheiat în 2 exemplare, câte unul pentru
fiecare participant
COMISIA: (numele,
prenumele, funcţia, semnătura):
1.
.........................................................................;
2.
.........................................................................;
3.
........................................................................ .
Recepţionat de:
(numele,
prenumele, furnizor/şofer/însoţitor de bord
se indică)
...................................................................................................
la data de .............................., ora...................................................
Directorul
instituţiei
Nume, prenume (semnătura şi ştampila)
Anexa 5
Registrul de sănătate al vizitatorilor
Nr. d/o
|
Data
|
Ora
|
N.P.
|
Organizaţia,
Funcţia
|
Scopul vizitei
|
Starea de
sănătate (febră, tuse, nas înfundat)
|
Leziuni
corporale, mâini
|
Contact cu
animalele în ultimele 3 zile
|
Semnătura
|
1
|
|||||||||
2
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu